2015年11月19日 星期四

Memorial Chamber of the Intelligence Bureau

Memorial Chamber of the Intelligence Bureau
Installation, 263.6 x 634.3 x 40cm, 2015
Commissioned by the Van Abbemuseum

Veterans of the Intelligence Bureau many times mentioned to the artist of their desire to build a museum of the Intelligence Bureau. Consequently, the artist formed a team of architectural professionals to construct this large-scale installation. They made the architectural plan based on the surviving foundation of the Intelligence Bureau, yet this memorial chamber was never built in reality. Instead, the process of designing it became a form of creation.

During the actual work process, the team consisting of the artist himself and the architects faced a paradoxical situation when all Intelligence-Bureau-related files were named as confidential. In this case, the museum would become an institution where no information could be presented. There were several turning points during the designing process, yet, in the end, the team was able to finish the ceremonial building plan. They applied a special devise to trigger soil erosion in the trace of foundation, thus generating a sunken hole. Due to this process, it was possible to recreate the memorial chamber of the Intelligence Bureau.


情報局紀念所
裝置,263.6 x 634.3 x 40cm,2015
本作品為Van Abbemuseum的委託製作

情報局的老兵多次向藝術家提及興建情報局博物館的願望,於是藝術家便邀請了建築團隊共同合作這件大型的裝置,他們針對情報局遺留下來的地基做建築設計的發展,以真正能夠興建的建築規格設計,但最終這個紀念所並不會真的搭建,而是將這個設計的過程作為創作形式本身,透過建築學的工作方式,開展對這個區域不同向度的研究。

在實際的工作過程中,藝術家與建築團隊發現了一個弔詭的狀況,情報局的所有檔案皆為機密,不能在博物館展示,於是這便成為了一個無法展示任何資料的博物館。這個設計過程歷經幾次的轉折,最後他們的發展出了一個儀式性的建築計劃。他們以過去柱子在地基上所遺留下來的痕跡為基礎,並透過一個特殊的設備觸發土壤侵蝕作用,創造一個無止盡下陷的洞,這個過程只會在不可見的地層中不斷的作用,成為一個關於秘密本身的情報局紀念所。




沒有留言:

張貼留言